Tumor necrosis factor receptor signaling in keratinocytes triggers interleukin-24-dependent psoriasis-like skin inflammation in mice

A4 PASPARAKISpublications Kumari S, Bonnet MC, Ulvmar MH, Wolk K, Karagianni N, Witte E, Uthoff-Hachenberg C, Renauld JC, Kollias G, Toftgard R, Sabat R, Pasparakis M, Haase I; Immunity. 2013 Nov 14;39(5):899-911. doi: 10.1016/j.immuni.2013.10.009. Epub 2013 Nov 7.

Abstract

Psoriasis is a common chronic inflammatory skin disease with a prevalence of about 2% in the Caucasian population. Tumor necrosis factor (TNF) plays an essential role in the pathogenesis of psoriasis, but its mechanism of action remains poorly understood. Here we report that the development of psoriasis-like skin inflammation in mice with epidermis-specific inhibition of the transcription factor NF-κB was triggered by TNF receptor 1 (TNFR1)-dependent upregulation of interleukin-24 (IL-24) and activation of signal transducer and activator of transcription 3 (STAT3) signaling in keratinocytes. IL-24 was strongly expressed in human psoriatic epidermis, and pharmacological inhibition of NF-κB increased IL-24 expression in TNF-stimulated human primary keratinocytes, suggesting that this mechanism is relevant for human psoriasis. Therefore, our results expand current views on psoriasis pathogenesis by revealing a new keratinocyte-intrinsic mechanism that links TNFR1, NF-κB, ERK, IL-24, IL-22R1, and STAT3 signaling to disease initiation.

PubMed

1. Women in Science and Society with Sarah Millar

June 19 @ 1:30 pm - 6:00 pm

August 22 - August 23