A1 Niessen

Regulation of epidermal morphogenesis and barrier function by intercellular junctions

We have demonstrated that classical cadherins through regulation of intercellular junctions, the cytoskeleton and kinase signaling are crucial for the formation and structural integrity of the epidermal barrier. The overall goal of this project is to unravel the mechanisms by which intercellular junctions cooperate to regulate the formation, maintenance and restoration of tissue architecture, integrity and epidermal barrier function.

Project relevant publications

Regulation der epidermalen Morphogenese und Barrierefunktion durch interzelluläre Interaktionen

Wir haben gezeigt, dass klassische Cadherine durch die Regulation von interzellulären Verbindungen, des Zytoskeletts und Kinase signalling entscheidend für den Aufbau und strukturelle Integrität von epidermalen Barrieren sind. Das Ziel dieses Projekts ist es, die Mechanismen aufzudecken, durch die sich interzelluläre Verbindungen koordinieren, um Aufbau, Erhalt und Wiederherstellung der Gewebearchitektur, -integrität und Barrierefunktion der Epidermis reguliert werden.

1. International Investigative Dermatology 2018

Mai 16 - Mai 18
    2. Women in Science and Society with Sarah Millar

Juni 19 @ 1:30 pm - 6:00 pm