A11 Wickström

Regulation of epidermal stratification and homeostasis through contractility and density sensing

How the complex but stereotyped tissue structure of the mammalian epidermis is formed, maintained and regenerated through coordination of growth, differentiation and cell positioning is a fundamental open question in biology. We observe that mechanical forces generated and sensed by the actomyosin cytoskeleton are critical regulators of epidermal homeostasis by integrating tissue topology with single cell fate. We will decipher how dynamic changes in cell adhesion, through effects on tension, drive stratification and identify the molecular mechanisms by which the actomyosin machinery regulates expression of epidermal lineage identity genes.

Project relevant publications

Regulation der epidermalen Stratifizierung und Homeostase durch Kontraktilität und Zelldichte

Wie die komplexe Gewebestruktur der Epidermis durch Koordination von Wachstum, Differenzierung und Zellpositionierung gebildet, erhalten und regeneriert wird ist eine offene Frage in der Biologie. Wir haben gezeigt, dass mechanische Kräfte, die durch das Aktomyosin Zytoskelett erzeugt und erkannt werden, kritische Regulatoren der epidermalen Homöostase sind. Wir werden entschlüsseln, wie die dynamische Regulierung der Adhäsion und Gewebespannung epidermale Schichtung beeinflusst und die molekularen Mechanismen identifizieren, mit denen das Aktomyosin Zytoskelett die Expression der epidermal spezifischen Gene reguliert.

1. International Investigative Dermatology 2018

Mai 16 - Mai 18
    2. Women in Science and Society with Sarah Millar

Juni 19 @ 1:30 pm - 6:00 pm