A3 Niemann

Hedgehog-Gli signalling in skin homeostasis and tumour formation

Indian Hedgehog (Ihh) controls proliferation and differentiation of keratinocytes and prevents tumour progression and metastasis. Mechanistically, complex epidermal hedgehog function is mediated by the interplay of Gli2 and Gli3 transcription factors. This project uses Hedgehog signalling as paradigm to address the fundamental question how canonical signalling pathways can on one hand induce an uniform cell response and on the other hand excite a variety of different and cell type-specific activities to both, maintain tissue homeostasis and contribute to disease formation.

Project relevant publications

Molekulare Mechanismen der epidermalen Hedgehog-Gli Signalgebung

Indian Hedgehog (Ihh) reguliert Proliferation und Differenzierung von Keratinozyten und schützt vor maligner Progression und Metastasierung von Tumoren. Aktuelle Daten zum Mechanismus zeigen, dass die Transkriptionsfaktoren Gli2 und Gli3 die epidermalen Hedgehog-Funktionen vermitteln. Das Projekt nutzt Hedgehog-Gli-Signalgebung als Paradigma zur Beantwortung der grundsätzlichen Frage, wie ein komplexer Signalweg unter Beteiligung verschiedener Transkriptionsfaktoren zum Einen eine uniforme Zellantwort und zum Anderen ein Repertoire an verschiedenen und oft Zelltyp-spezifischen Aktivitäten induzieren kann.

August 22 - August 23
    2. 2nd SFB 829 Connector Meeting

August 31 @ 3:00 pm - 5:30 pm
    3. International Symposium “Molecular Mechanisms regulating Skin Homeostasis”