B13 Fabri

Vitamin D regulation of the skin innate immune response

The extra-renal vitamin D metabolism in human immune cells is central to the outcome of inflammatory and antimicrobial immune responses. Here, we propose to investigate how cell-cell interactions in the human skin regulate the local vitamin D metabolism in professional immune cells to promote innate immunity and ensure skin homeostasis. We hope that our findings will significantly contribute to our understanding how clinical vitamin D deficiency is linked to impaired immune homeostasis in the human skin and how we can translate these findings into novel treatment strategies for human diseases.

Project relevant publications

Der Einfluss von Vitamin D auf das angeborene Immunsystem der Haut

Der extra-renale Vitamin D Metabolismus in menschlichen Immunzellen ist für den Ausgang von entzündlichen und antimikrobiellen Immunantworten von zentraler Bedeutung. In diesem Projekt wollen wir untersuchen, wie Zell-Zell-Interaktionen in der Haut den lokalen Vitamin D Stoffwechsel in Immunzellen regulieren, um die kutane Homöostase zu gewährleisten. Unsere Erkenntnisse werden maßgeblich dazu beitragen, den Zusammenhang von klinischem Vitamin D-Mangel und einer gestörteren Immun-Homöostase zu verstehen und diese Erkenntnisse zukünftig für neuartige Therapieansätze zu nutzen.

1. 4th PhD student and Postdoc Minisymposium

Juli 7 @ 3:00 pm - 5:00 pm