Public

May 2019

Universität in Kölner Häusern powered by KWR: Erfolgreiches Altern – Mythos oder Realität?

ein Workshop für Bürgerinnen und Bürger:
Forum mit Impulsvorträgen und Diskussion mit Publikumsfragen

Zeit:                  15.05.2019, 15:00-17:00 Uhr

Ort:                   Campus Medizin, Treffpunkt: Eingangshalle, Laborgebäude CECAD (Gebäude 69), Joseph-Stelzmann-Straße 26, 50931 Köln, Deutschland

Veranstalter:    KWR/UZK
100jahre.uni-koeln.de

Referierende:   Prof. Schumacher / Frau Prof. Polidori

April 2019

Kölner Wissenschaftsrunde: Interdisziplinäre Altersforschung für ein gutes und langes Leben

Alterndes Europa

Vorträge/Diskurs: Interdisziplinäre Altersforschung für ein gutes und langes Leben

In ganz Europa werden die Menschen immer älter – gleichzeitig werden aber auch immer weniger Kinder geboren. Dies stellt unsere Gesellschaft und unsere Sozialsysteme vor eine Vielzahl von Herausforderungen.

Die Medizinethikerin Prof. Woopen (Forschungszentrum ceres) und der Biologe und Alternsforscher Prof. Schumacher (Exzellenzcluster CECAD) geben einen Überblick über den Stand der Forschung zu den biologischen Grundlagen des Alterns und zur Lebensqualität in einer alternden Gesellschaft. Wie kann die Medizin helfen, ein längeres Leben zu führen? Wie können und wollen wir in Zukunft alt werden, und wie gestalten wir gute Rahmenbedingungen für ein langes Leben? Diese und weitere Fragen werden gemeinsam mit den Wissenschaftlern diskutiert.

October 2017

“Secrets of the brain – what is it able to do, why does it age?” Public talk by Prof. Schumacher & Prof. Elger

The life span of humans is still increasing every year. But have we “learned” to become older and how to live a healthy life? “Not yet”, says Björn Schumacher. Together with Prof Elger he will give answers in a public talk.

Where: FORUM Volkshochschule im Kulturquartier
Cäcilienstraße 29-33

When: 27.10.2017, 19.00

September 2014

The project “Sonnenbus” informs, communicates knowledge and enlightens

sonnenbus

The Sonnenbus at Rudolfplatz in Cologne

debora großkopf

Debora Grosskopf-Kroier informs about skin damages potentially caused by the sun

The “Sonnenbus” project was established to offer young people a comprehensive education for the careful use of the sun and create an awareness for UV damage and cancer risk to the skin. To construct and implant this diverse project three universities of Cologne are linked: the University of Cologne with three faculties, the University of Applied Sciences Cologne and the German Sports University in Cologne. The SFB 829 “Molecular Mechanisms regulating Skin Homeostasis“ is a cooperation partner and therefore also involved in this project. The multi disciplinary approach guarantees the communication of artistic contents, as well as natural science and medical contents in a fun and understandable way. Children, teenager, parents, teachers and other interested adults get involved through activities. More information is provided at the homepage of the project Sonnenbus http://sonnenbus.uni-koeln.de/

July 2014

Opening of the CMMC-Parent-Kids Room

Prof. Dr. Christiane Woopen (Vice-dean of Academic Development and Gender, Medical Faculty) officially opened the CMMC´s Parents-Kids Room on July 4, 2014

We are very pleased to announce that the CMMC´s Parent-Kids Room is ready for activities at the ground floor of the CMMC Research Building, Robert-Koch Str. 21 – easy to reach while located in the middle of the Cologne Life Science Campus. The installation of this room has been kindly supported by the CRC 829 “Molecular Mechanisms Regulating Skin Homeostasis” and the Gender Office of the Medial Faculty. More information regarding accessibility and guidelines for the use of the room is provided at our “Gender & Family Support” section.

May 2014

“Light and shade – effects of the sun on the skin”

Sun supports our well-being – everybody knows that. Sunbathing is the natural way to build vitamin D in our bodies. Vitamin D is a central hormone that regulates among others the strengthening of bones, the immune system and the cardiovascular system. On the other side unfortunately there are no scientific doubts that the sun has also damaging effects on the skin. The sun accelerates the process of skin ageing und supports the development of skin cancer. How much sun is good? Why is the slogan of tanning studios “You can build Vitamin D here” wrong? All those are questions were answered by Dr. Mario Fabri (Department for Dermatology and member of the SFB 829 of the University Hospital Cologne) on a special evening framed by the series “Wissenschaft in Kölner Häusern”.

November 2013

“Tattoos, Blicke auf und unter die Haut”

Tattoos
SFB 829 PIs Carien Niessen & Mario Fabri, Niessen lab-members Annika Schmitz, Lukas Scharfenberger &  Frederik Tellkamp and senior physician Iliana Poor (Dermatology) performed together with the “Junior Uni” (Ms. Peitsch-Lindt) the event “Tattoos, Blicke auf und unter die Haut” (November 2013)